κωπηλασια

Κωπηλασία – Rowing

Στα βάθη της αρχαιότητας έχει τις ρίζες της η Κωπηλασία. Στην Ιλιάδα περιγράφεται το ξεκίνημα του ελληνικού στόλου με ιδιαίτερη έμφαση στον ρυθμό των κωπηλατών. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι οι Φαίακες επέλεξαν πλήρωμα πενήντα δύο εκλεκτών κωπηλατών για την επάνδρωση καινούργιου σκάφους. Ήταν τόσο καλοί μάλιστα ώστε δεν χρειάζονταν ούτε πηδαλιούχο, ούτε πηδάλιο.

Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα με ιστορική παράδοση στη χώρα μας, το οποίο πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα το 1885 με την ίδρυση του Ομίλου Ερετών (ερέτης: κωπηλάτης) στον Πειραιά. Αποτελεί ένα από τα βασικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το άθλημα της κωπηλασίας ανήκει στην κατηγορία των αθλημάτων  διαρκούς αντοχής. Είναι ένα σύνθετο άθλημα που γυμνάζει συμμετρικά όλο το σώμα, απαιτεί αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση και πλούσια ψυχικά προσόντα.

Εκτελείται  με ειδικά μακρόστενα σκάφη, που έχουν ολκωτά σέλματα (κινητά καθίσματα) και φορητούς σκαρμούς (σιδερένιος άξονας μέσα στον οποίο  τοποθετείται το κουπί) που στερεώνονται στα πλευρά.

Τα αγωνίσματα

Τα αγωνίσματα της κωπηλασίας διακρίνονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τον αριθμό των κωπηλατών που απαρτίζουν το κάθε πλήρωμα.

  1. Το απλό σκίφ (με έναν κωπηλάτη),
  2. το διπλό σκίφ (με δύο),
  3. το τετραπλό σκίφ (με 4),
  4. το δίκωπο (με 2 κωπηλάτες),
  5. το τετράκωπο (με 4) και το οκτάκωπο(με 8).

Η διαφορά διπλού-δικώπου έγκειται στον αριθμό των κουπιών που αντιστοιχούν στον κάθε αθλητή. Στην πρώτη περίπτωση:2 κουπιά ανά αθλητή, στη δεύτερη:1 κουπί ανά αθλητή.

Ο εναρμονισμένος ρυθμός, η συλλογική προσπάθεια και η έντονη επικοινωνία με την φύση είναι βασικά στοιχεία κάθε κωπηλατοδρομίας. Η εκτέλεση του αθλήματος είναι δυνατή τόσο σε θάλασσες, λίμνες  και  ποταμούς όσο και σε κλειστούς χώρους με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων( εργόμετρο), που προσομοιώνουν την κωπηλατική κίνηση.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, βασικό τόπο προπόνησης και διεξαγωγής κωπηλατικών αγώνων αποτελεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, όπου προπονείται και η ελληνική Εθνική ομάδα. Η τελευταία, παρά την περιορισμένη προβολή του αθλήματος στην Ελλάδα, συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες σημειώνοντας σπουδαίες διακρίσεις.

Προσωπικά, ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα της κωπηλασίας στην ηλικία των δώδεκα ετών. Αφορμή στάθηκαν  οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, μέσω των οποίων γνώρισα το συγκεκριμένο άθλημα. Εκείνο που με τράβηξε ήταν η επαφή με τη φύση, καθώς και η πρόκληση για καθημερινή βελτίωση, που σε καθιστά σταδιακά κυρίαρχο της βάρκας σου.

Κατά τη διάρκεια της, δεκαετούς ενασχόλησής μου (έως τώρα) με το άθλημα, κατάλαβα πως

για να πετύχεις το στόχο σου (σε επίπεδο πρωταθλητισμού) πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες

καθώς η κωπηλασία είναι ένα άθλημα με υψηλές απαιτήσεις.

Υπό την έννοια στόχος, εννοείται, για κάθε αθλητή, η καλύτερη απόδοση στους αγώνες τόσο τοπικού όσο και πανελλήνιου επιπέδου. Σκοπός των αγώνων είναι η διάνυση της απόστασης των 2 χιλιομέτρων στον ταχύτερο χρόνο. Προϋπόθεση  για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί ο συνδυασμός  μιας καθορισμένης  προπόνησης με έναν σωστό τρόπο διατροφής.

Οι ώρες που αφιερώνω στην προπόνηση ανέρχονται σε περίπου 3 ώρες ημερησίως και αυτό σε καθημερινή βάση. Η προετοιμασία  αυτή, αν και επίπονη,  επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ανταμείβει την προσπάθεια του αθλητή. Αυτό μου έχει διδάξει και η προσωπική μου εμπειρία.

Νιώθω χαρούμενος που οι κόποι μου, στα χρόνια που ασχολούμαι με τον πρωταθλητισμό, με έχουν αναδείξει πανελλήνιο πρωταθλητή.

Ραδαμανίδης
Δημήτρης Ραμαδανίδης

Ο Δημήτρης Ραμαδανίδης είναι πρωταθλητής Κωπηλασίας Ελλάδας του 2008